Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ημερήσια εκδρομή σε Δημητσάνα - Βυτίνα !

Την καθιερωμένη ημερήσια εκδρομή μας πραγματοποιήσαμε σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου, και αυτή τη φορά επισκεφθήκαμε τη Δημητσάνα και τη Βυτίνα !


Στην αρχή της όμορφης διαδρομής μας, είδαμε τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα διυλιστήρια της Κορίνθου και φυσικά θαυμάσαμε τον Ισθμό της Κορίνθου.

Η πρώτη στάση μας έγινε στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας. Πρόκειται για την περίφημη και πλουσιότατη Βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1764 από τους μοναχούς Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο.



Από τους παλιούς τόμους της σήμερα διασώζονται 700 τόμοι περίπου. Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει ανασυγκροτηθεί και τα βιβλία της υπολογίζονται σε 15.000 τόμους. Περιλαμβάνει χειρόγραφους κώδικες, παλαιότυπα βιβλία του 16ου αι. και πλούσιο ιστορικό αρχείο. 





Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης μας ξενάγησε στον όμορφο και ιστορικό χώρο.


Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Υδροκίνησης, στο οποίο θαυμάσαμε τις  παραδοσιακές εγκαταστάσεις και τους υδροκίνητους μηχανισμούς.  


Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή, ενώ έξω από το κτήριο υπάρχει ρακοκάζανο. 




Ακριβώς απέναντι, στο διώροφο κτήριο στεγάζεται η κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). 




Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.  




Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο




Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα. 


Έπειτα, κάναμε στάση στο μαγευτικό χωριό της Δημητσάνας. 



Στη συνέχεια, μεταβήκαμε και στη γραφική Βυτίνα, από όπου πήραμε και τον δρόμο της επιστροφής.


Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους και με τη βοήθεια τους στην πραγματοποίηση της εκδρομής ! Ήταν μια εμπειρία που μας έκανε πλουσιότερους σε εικόνες και γνώσεις και είμαστε σίγουροι ότι οι μικροί μαθητές μας θα τη θυμούνται για πολλά πολλά χρόνια !