Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Δραστηριότητες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία!



Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Με αφορμή την ημέρα αυτή και με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήσαμε προβολές βίντεο και ταινιών, καθώς επίσης και άλλες δραστηριότητες όπως ζωγραφική και κατασκευή αφίσας!
           
Συγκεκριμένα, το πρώτο δίωρο πραγματοποιήσαμε συζήτηση με τους μικρότερους μαθητές του σχολείου γύρω από τη διαφορετικότητα και τη σημασία της ομαδικής λειτουργίας, χωρίς αποκλεισμούς, όλου του σχολείου και κατ' επέκταση του κοινωνικού συνόλου. Έπειτα, προβλήθηκαν βίντεο μικρής διάρκειας και κινούμενα σχέδια που σχετίζονταν με την αποδοχή της διαφορετικότητας, όπως Το κάτι άλλο, Τα γυαλιά της διαφορετικότητας και Το ασχημόπαπο! Επιπλέον, έγινε μία σύντομη παρουσίαση κάποιων παραολυμπιακών αθλημάτων και ελλήνων παραολυμπιονικών, με σκοπό την ανάδειξη του μηνύματος της επιμονής και της προσπάθειας, παρά τις ενδεχόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος στη ζωή του. Το επόμενο δίωρο, προβλήθηκε η ταινία Temple Grandin στα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου. Πρόκειται για τη ζωή της διασημότερης γυναίκας παγκοσμίως η οποία βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, η οποία κατόρθωσε να γίνει καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, να μιλάει σε συνέδρια για τον αυτισμό και να δημιουργήσει το "κουτί αγκαλιάς" (hug box) το οποίο βοηθάει πολλά άτομα στο φάσμα του αυτισμού να ηρεμούν και να νιώθουν πιο άνετα.


            Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μια γιορτή για τα ΑΜΕΑ. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε, να θυμηθούμε και να αναλογιστούμε όλοι μας τι έχει κάνει η κάθε κυβέρνηση, αλλά κι ο καθένας μας ξεχωριστά, για να αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ισότιμα.