Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

"Οι φίλοι μου από την Ευρώπη !"



Αγαπητοί γονείς των μαθητών της Α και Β τάξης,
Στο πλαίσιο της προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης, με χαρά σας ενημερώνουμε ότι εκπονούμε στην τάξη μας το Σχέδιο Εργασίας «Οι φίλοι μου από την Ευρώπη». Το συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία Teachers4Europe,  η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση των ενεργών πολιτών του αύριο, μέσω  ευχάριστων παιγνιωδών δραστηριοτήτων με τους μαθητές στην τάξη. Ειδικότερα, η δράση έχει στόχο να εμπλουτισθούν οι γνώσεις και οι εμπειρίες των μαθητών σχετικά με την ευρωπαϊκή ιδέα σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η επικοινωνία, η διαφορετικότητα, η ιστορία, η τέχνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καθημερινότητα, η αλληλεγγύη.

Ενδεικτικά, μερικές από τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουμε είναι:
Περιγραφή εικόνας με παιδιά από τις ευρωπαϊκές χώρες - Ομοιότητες και διαφορές. Μαθαίνω να λέω φράσεις σε πολλές γλώσσες. Συμπληρώνω ακροστιχίδες. Συμπληρώνω τους διαλόγους σε κόμικς με παιδιά από την Ευρώπη. Περιγράφω εικόνες από την ευρωπαϊκή καθημερινότητα (φαγητά, ενδυμασίες, κτήρια). Φαντάζομαι και ζωγραφίζω τον καλύτερό μου φίλο από άλλη χώρα. Παίζω επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ. Μαθαίνω ευρωπαϊκά παιδικά τραγούδια. Προσκαλούμε στην τάξη ανθρώπους από χώρες της Ευρώπης. Δημιουργούμε στην τάξη τη "Γωνιά της Ευρώπης". Πλοήγηση σε ιστοσελίδες και online παιχνίδια της Ε.Ε.: http://europa.eu/kids-corner/index_el.htm .Θεατρικό παιχνίδι. Παρουσιάσεις βιβλίων. Κατασκευές με πλαστελίνη.

Από την πλευρά σας, μπορείτε να βοηθήσετε ως εξής:
α) Προετοιμάζοντας τις δραστηριότητες της Ευέλικτης Ζώνης που γράφει ο δάσκαλος κάθε φορά στο έντυπο «Εργασίες για το σπίτι».
β) Παίζοντας στο σπίτι (ή ακόμα και δανείζοντας στην τάξη μας έως το τέλος του φετινού σχολικού έτους) με επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, βιβλία ή χάρτες σχετικά με το θέμα και κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών.
γ) «Ξεναγώντας» τα παιδιά στις παραπάνω ιστοσελίδες ή και σε άλλες της επιλογής σας (πχ. δείχνοντάς τους εικόνες στο google).
δ) Μαθαίνοντας στα παιδιά φράσεις από διαφορετικές χώρες.

Με εκτίμηση,

ο δάσκαλος των Α-Β τάξεων.